2010. január 10., vasárnap

Hétvégi kavalkád.

Szombaton vendégek voltak, de kevés időm volt főzni. Azért sikerült valamiket. Az előétel változatos volt, pénteken vettem sajtokat a fehérvári úti piacon, azokat szeltem fel. Mangalica kolbászt, házi füstölt tarját, pepperoni paprikát, házi tormát, valamint olívabogyót és rucolát tettem ki. Serpenyős pirítóst (magos kiflit) csináltam hozzá.

A főétel lencsesaláta volt, és az egyik kedvencünk, a Jamies csirke. A desszert gyümölcs volt.

Jamie féle csirke, olasz tésztával

Ez az egyik kedvenc receptem és kajám, mert olyan déli hangulata van. Jamie oldalán láttam valamikor, de nem írtam le és már nincs a recepttárában, így emlékezetből jön. Gyakorlatilag sült csirkét eszünk tésztával és szósszal. Egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amennyire látszik. Négy főre a következő hozzávalók kellenek hozzá:

A csirkéhez:

16 darab csirkeszárny (lehetőleg tanyasi)

Só, bors, 1 fej fokhagyma

1 citrom leve

Olívaolaj

Ízlés szerint zöldfűszer (pl. kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom, majoranna, oregano).

A szószhoz:

Nyáron friss paradicsom, kb. ½, - ¾ ed kiló, télen hámozott konzervparadicsom, két dobozzal

Balzsamecet

Két gerezd fokhagyma

1-1 fej lila- és vöröshagyma

Zöld és piros húsú paprika, ha nincs, kihagyható

Cukor

Oregánó vagy bazsalikom

Chilipaprika (vagy valamilyen erőspaprika)

A tésztához

Tagliatelle tészta

Olívaolaj

Reszelt parmezán

Reszelt citromhéj

Először a csirkét készítjük el. A csirkeszárnyakat mossuk meg, tisztítsuk nagyon alaposan. Egy keverőtálban összekeverünk olívaolajat, sót, frissen őrölt borsot, a kedvenc zöldfűszereket és egy citrom levét. Kóstoljuk, hogy mennyire markánsak a fűszerek benne. Jó, ha van időnk állni hagyni. A csirkeszárnyakat jól átforgatjuk ezzel és alufólia alatt sütőben megsütjük. Amikor jól megpuhult, vegyük le róla a fóliát és pirítsuk. (alacsony lángon sütöttem végig, szinte leomlott róla a hús a végén). 

A csirke sülése alatt készítsük el a szószt. Vörös- és lila, majd fokhagymát pirítsunk egy serpenyőben, majd dobjuk rá a kockára vágott paprikát, majd a paradicsomot (ha nem konzervet használunk, forrázzuk le és a héját szedjük le). Sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk és balzsamecetet adjunk hozzá, ez nagyon pikáns ízt ad az egész ételnek és ez lesz az étel fő esszenciája. Egy kiskanál oregánó vagy bazsalikomot és kevés erőspaprika kerüljön még bele. Forrásig főzzük és kóstoljuk.

A sütés végefelé a tésztát feltehetjük főni. Al dentére készítsük el, szűrjük és egy serpenyőben hevítsünk fel olívaolajat. A tésztát dobjuk rá és parmezánnal, reszelt citromhéjjal szórjuk meg.

Úgy tálaljuk, hogy vegyünk egy adag tésztát, rá a szószt (most is mehet rá parmezán), vagdaljunk rá bazsalikomot, végül a csirkét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése