A padlizsánkrémet már feltettem a mindmegettére, úgyhogy most csak idemásolom. Ezt 23-án este elkészítettem. Hozzávalók:
2 db padlizsán
tejföl
majonéz
1 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
kevés olívaolaj
Tegyük tepsibe a padlizsánokat, villával szurkáljuk meg, 2-3 kanál olívaolajjal locsoljuk meg. Tegyük sütőbe, amíg sül, nyugodtan elvégezhetünk más teendőket, vagy újságot olvashatunk, stb... :-) Kb. 20 perc alatt sül át, s ha puha, lehúzzuk a héját, beledobjuk a turmixgépbe, hozzáadunk 2-3 evőkanál tejfölt, ízlés szerint majonézt, sót, borsot és fél vagy - ha valaki jó fokhagymásan szereti - egy gerezdet. Kb. 15-20 mp alatt finom krémesre turmixoljuk, és fogyaszthatjuk is. A krém jópár napig kitart, a reggeli szendvicsekbe is!
Az avokádókrém igazi téli kedvenc, főleg hétvégén reggelire! Hozzávalók:
2 db avokádó (puhát próbáljunk venni)
fél citrom leve
só, frissen őrölt tarkabors
egy-két kanál majonéz
pár csepp olívaolaj
Ha kedvem van, tejfölt, kevés jó minőségű mustárt is teszek bele és beleőrölök egy kevés Kotányi Malom olaszfűszert.
Hosszában kettévágjuk az avokádót, majd a húsát kanállal könnyen kiszedjük. Villával összetörjük, meglocsoljuk citromlével, jól megsózzuk, borsozzuk, belekeverjük a majonézt és már kész is van.
A hozzá készített serpenyős pirítóst Jamietől láttam, aki egyszer kipróbálja, azonnal elfelejti a megszokott pirítóst. Kedvenc serpenyőmbe olívaolajat csurgatok, felmelegítem és a kenyeret vagy bagettet szép aranybarnára pirítom benne. Ez amúgy mindenhez jó, vajjal, rászórt parmezánnal, pástétommal, stb... Sok receptemben vissza fog még köszönni.
A főétel
A főfogás grillezett lazacfilé volt, vajas petrezselymes krumplival, madársalátával. Gondolkodtam azon, hogy mikor is pácoljam be a halat, végül is 23-án este megcsináltam. Ehhez a kb. 45 dekás filét durva tengeri sóval és - most jön a titok - kolléganőmtől Karácsonyra kapott (ezúton is nagy köszönet érte!!) svéd citrombors fűszerrel bedörzsöltem, meglocsolotam olívaolajjal és citromlével, s rátettem néhány citromszeletet. A halacska egy napig pihent a hűtőben, majd másnap este vajban, serpenyőben sütöttem úgy, hogy szépen megpiruljon és szinte ropogjon a bőre.
A saláta üde és könnyű volt hozzá, olívaolajos-citromos dresszingel, a krumpli meg jön hozzá hagyományosan. Balatonfüredi bort ittunk hozzá, hát ma is tudnék enni egy ilyet!!
Mielőtt a desszertek jöttek, parmezánforgácsokat és házi sajtot nassoltunk a bor mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése