2011. május 18., szerda

Újdonságok ismét Göteborgból!

Ezeket az isteni kajákat Ildikótól, vendéglátónktól tanultam Göteborgban (ismét, hihi), aki hipp-hopp olyan finom dolgokat készített, hogy csak na! Ezúton is köszönet a szíves vendéglátásért :-)) Másodjára reklám: www.korosi.se

Lássuk, csak a tanultakat!

1) Halleves, sajtos-fokhagymás vajas pirítóssal:

Egy fej aprított vöröshagymát vagy főzőhagymát és pée szem kockázott krumplit olívaolajon kellett megpirítani, majd rákerült egy doboz kockázott paradicsom. Vízzel felöntöttük, s svéd halleveskockát tettünk bele. Fűszerként kakukkfüvet szórtunk bele. Ha forrt, belekerült a kockázott hal (lazac és tengeri hal). Szóval egy könnyű leves a vége, ízlés szerint kaporral is hintjük meg. Sütőben sült pirítóssal ettünk, tetején fokhagymával összekevert vajjal és sajttal. Főfogásnak is kiváló!!

2) Szendvicstorta (Smörgastorta):

Ez a kaja, sokak kedvence lett, akik megfordultak már Náluk!! Halkonzervet összekeverünk tejföllel, majonézzel, apróra vágott lilahagymával, sóval, borssal, kaporral. A szendvicskenyereket egymás mellé tesszük, s rá a kencét, kenyeret, kencét, kenyeret, kencét. A tetejére füstölt lazackarikák, rák, kaviár és citrom kerül. Az oldalát is bekenjük, s uborkával díszítjük.

Ha valaki nem halas, sonkával és sajttal is lehet készíteni, az oldalára camamberszeleteket tehetünk.

3) Taknyos süti (Kladdkaka)

Ezt én is elkészítettem ott, tegnap délután! Eszméletlen finom és kábé 25 perc alatt készen van, sütéssel együtt! Hozzávalók:

2 tojás

3 deci cukor

2 deci liszt

1 teáskanál vaníliáscukor

3 tk. kakaó

10 deka vaj

1 löttyintés rum

öntet: fagyasztott/friss málna

vaníliafagyi

A tojást a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a kakaót, a vaníliáscukrot, majd belekeverjük ezt, lábosban megolvasztott vajba. Egy kevés rumot löttyintsünk bele! Tortaformában sütjük, az aljára kókuszreszeléket szórunk. 10 perc sütés után vegyük ki! A tetejére felforrósított málnát teszünk, mellé vaníliafagyi dukál!!

4) Vegyes serpenyős

Grilleztünk, tökjó volt, ez egy közösségformáló hétvégi szórakozás a svédeknél szerintem. Én jópofának tartom, mert összehozza az egy lakóhelyen élőket. Lehet dobálni kővel, de itthon ezt nem tudnám elképzelni.

A Frédi és Béniben, vagy inkább a Tom&Jerryben látható hús került a grillre (egybe malacszelet, benne egy csonttal). Közben olívaolajas öntettel kentük, isteni lett

Így ettük, salátával:

Ami megmaradt, újrahasznosította Ildi, a következőképp:

főtt krumplit szeletelt serpenyőbe, alá hagyma került, rákerült a hús, olívaolaj, só, bors és jól átsült. A tetejére tükörtojás került, mellé céklát ettünk. Tökegysszerű és isteni!!

5) Passion fruit-os süti:

A passion fruit nekem olyan mint az osztriga. Minden cseppje élvezet. A süti receptjét még pontosítanom kell, annyi biztos benne, hogy sütés nélküli, az aljára összetört keksz kerül, rá mascarpones kakaós és sima krém és a tetejére a gyümölcs. Mindig jöhetne.

6) Tiramisu:

Hozzávalók:

kávélikőr, vagy amaretto

egy csomag aranka (főzés nélküli) pudingpor

egy csomag habpor

babapiskóta

205 g mascarpone

kávé (nescafé)

4 deci tej

mazsola (ezt előző este rumba áztatjuk)

vágott dió, kakaópor

A pudingport és habport négy deci tejjel felverjük, majd beletesszük a mascarponét. a krém kész is :-)

A nescafét feloldjuk, öntünk bele rumot vagy amarettót (fél deci), s ebbe forgatjuk a babapiskótát.

Tálba rétegezzük a babapiskótát, mazsolát, krémet, sőt banánkarikákat is tehetünk rá, majd ismét a babapiskóta, a mazsola, a krém, s a tetejére vágott dió és kakaópor kerül. Ki akarom próbálni, most!! :-)))

7) Húsgolyós céklasalátás szendvics:

Köttbullar, vagyis svéd húsgolyócskák. Az ikea-ban szereztük be, kilós kiszerelésben. Ár-érték arányban tökjó, sokáig elég. Az elkészítése a világ legkönnyebb dolga, egy tepsibe/hőálló tálba a sütőbe kell tenni kábé 15 percre. Céklasalit ettünk hozzá, amit apróra vágott ecetes céklából készítettem. Erre egy doboznyi tejföl, kevés majonéz és torma került. A barnakenyeret megpirítottam, erre került a céklasali, majd a felszeletelt köttbullar. Salátát ettünk mellé. Mutatós, könnyű vacsora.

8) Füge tormás sajtkrémmel

fébevágott friss füge a fenti összetevőkkel :-) egy kis szelet lazacrózsával az igazi!!!!!

9) Dinnye fetával, magokkal és mentával

Ez is tanult finomság, s a fentieket nézve is kérdezhetné bárki, hogy konferenciára mentünk vagy enni? :-D

Görögdinnyét kockázott fel Ildikó, erre fetát tett, s magokat, íme:

10) Rakott lazac

Sall Laci ismét remekelt a konyhában! Olyasmit készített, mint a rakott krumpli, csak a kolbi helyett lazac volt rétegezve, s az egész tejszínes-kapros-tojásos mártással lett leöntve és úgy, pirosra sütve. Köszi ezúton is!!! Kép Szilvinél, majd jön! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése