fél kiló darálthús
egy kiló savanyúkáposzta
kolozsvári szalonna
étolaj, só, egész feketebors és színes, babérlevél, majoranna, pirospaprika
egy fej kisebb vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma
2 tojás
10 deka rizs
Először is a káposztát megmostam egy szűrőben, hogy ne legyen annyira savanyú. A töltelékhez a darálthúst összekevertem a szokásos módon elkészített rizzsel (serpenyű, hagyma, pirítás, víz, só...), két tojással, sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával és a fokhagymával. Egy nagy lábos alját meglocsoltam étolajjal, majd rátettem egyharmad káposztát, a töltelékből formázott gombócokat, majd megint káposztát, arra egy kevés szalonnát, tölteléket és legfelül káposztát. Felöntöttem vízzel, hogy éppen ellepje. Feketeborssal megszórtam. Ha megfőtt, "nagyon vékony" rántást készítettem és óvatosan belekevertem, nehogy a gombócok összetörjenek. Apu pont itt volt és ránézett, s tanácsára kevés otthoni paradicsomlevet is öntöttem a tetejére. Tálaláskor sült szalonna és tejföl került rá. Hááát, ilyen lett, mit nem adnék most érte :-))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése